Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Nisan 2014 Pazar

ŞEKER HAMURLU KURABİYE

EEEE şeker hamurunu yaptık kurabiyeleri yapmadan olur mu? bakalım nasıl olmuş,
Malzemeler:
1 adet yumurta
200 gr margarin veya tereyağı
200 gr pudra şekeri (1 su bardağı kadar)
İsteğe göre tarçın
Aldığı kadar un (5 subardağı kadar)

Üzeri için;

Renkli şeker hamurları

Yapılışı:
Yağ, şeker, yumurta iyice karıştırılır.Daha sonra azar azar un ilave edilerek ele ve yoğurduğunuz kaba yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edilir.  (unla beraber tarçın eklenecek). Hamur dolapta en az yarım saat dinlendirilir. Dinlendikten sonra biraz hamur un serpilmiş tezgaha alınır ve oklava yada merdane yardımıyla yarım santim kadar açılır. İstenilen şekildeki kalıplarla kesilerek tepsiye dizilir. (eğer kurabiye çok olur da kalan hamuru yapmak istemezseniz hamuru derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Sonra kullanmak için çok pratik oluyor). 160 derece önceden ısıtılmış fırında (fanlı konumda) 12-15 dakika hafif pembeleşene kadar pişirilir. Süre ve ısı çok önemli eğer uyulmazsa kurabiyelerin şekli bozulabilir. Pişip iyice soğuyan kurabiyelerin şekillerine göre istenilen renkte şeker hamuru tezgahın üzerine nişasta serpilerek açılır ve aynı kalıplarla kesilir. Kurabiyenin üzerine bir fırça yardımı ile ballı su sürülerek hamur yapıştırılır. İstenilen şekilde çiçek , kalp desenleri çıkarılır. Bir tepsiye dizilir üzeri şeker hamurunun kurumaması için folyo veya streç filmle kapatılır.
Bu iş biraz meşakkatli bir iştir sevmeyen ve sabrı olmayan yapamaz diyebilirim. Ama benim gibi pes etmeden denemeye devam ederseniz sizde güzel sonuçlar alırsınız. Afiyet olsun…





JELİBONDAN ŞEKER HAMURU YAPIMI

Merhabalar bu aralar jelibondan şeker hamuru yapmaya takmış durumdayım.İtinayla denedim araştırdım ve sizinle paylaşmak iştedim.

 Malzemeler;
100 gr jelibon
1 yemek kaşığı su
1 çimdik tuz
1 su bardağndan birazfazla pudra şekeri
Margarin (üzerine sürmek için)

Ben jelibon olarak bim'de satılan jelly belly ve mavi şeker hamuru için jelibon markalı şirinler desenli paketi kullandım. Gördüğüm kadarıyla genelde bunlar kullanılmış.
Jelibonları porselen yada cam bir kaseye koyuyoruz ve benmari usulü jelibonları eritiyoruz. Bu aşamada jelibonlara sıcak su değmemesine gerekir.



Jelibonlar eriyene kadar ara ara karıştırıyoruz.
Eridikten sonra pudra şekerinin yarısını, tuzu ve suyu ekliyoruz,kaşık yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.
Daha sonra bir miktar pudra şekeri döküyoruz . Yine bir püf noktası olarak pudra şekerini azar azar eklememek gerekir. 
Hamur toparlandıktan sonra üzerini margarin ile yağlıyoruz.( hamurun kıvamı biraz ele yapışır durumda olmalıdır.)Streç film ile her tarafını kaplayacak ve hava almayacak şekilde bir kaç kere sarıyoruz.

Şeker hamurunu kullanmadan 1 gün oda sıcaklığında bekletirseniz daha rahat kullana bilirsiniz.Pembe için jelibely karpuzlu,  beyaz için  jelibely şeftali aromalı  kullandım.

14 Nisan 2014 Pazartesi

BEĞENDİLİ TAVUK

Tavuk sote için:
1 bütün tavuk
2 yk. sıvı
yağ
1 kapya biber
karabiber
kırmızıbiber
tuz

Beğendisi için :
2 adet közlenmiş patlıcan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Tavuklar ve kapya biber jülyen doğranır.Ayrı bir tavada yağ kızdırılır.Tavuk ve biberler suyunu salıp çekene kadar kavrulur.baharatları eklenerek 1-2 dk kavrulur altı kapatılır.
Diğer tarafta beğendi için un sıvı yağda kavrulur. Közlenmiş patlıcan eklenir ve ezerek kavurmaya devam edilir. Süt, tuz ve  karabiber eklenir. İstenilen şekilde servis edilir. Afiyet olsun…