Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Nisan 2014 Pazar

ŞEKER HAMURLU KURABİYE

EEEE şeker hamurunu yaptık kurabiyeleri yapmadan olur mu? bakalım nasıl olmuş,
Malzemeler:
1 adet yumurta
200 gr margarin veya tereyağı
200 gr pudra şekeri (1 su bardağı kadar)
İsteğe göre tarçın
Aldığı kadar un (5 subardağı kadar)

Üzeri için;

Renkli şeker hamurları

Yapılışı:
Yağ, şeker, yumurta iyice karıştırılır.Daha sonra azar azar un ilave edilerek ele ve yoğurduğunuz kaba yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edilir.  (unla beraber tarçın eklenecek). Hamur dolapta en az yarım saat dinlendirilir. Dinlendikten sonra biraz hamur un serpilmiş tezgaha alınır ve oklava yada merdane yardımıyla yarım santim kadar açılır. İstenilen şekildeki kalıplarla kesilerek tepsiye dizilir. (eğer kurabiye çok olur da kalan hamuru yapmak istemezseniz hamuru derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Sonra kullanmak için çok pratik oluyor). 160 derece önceden ısıtılmış fırında (fanlı konumda) 12-15 dakika hafif pembeleşene kadar pişirilir. Süre ve ısı çok önemli eğer uyulmazsa kurabiyelerin şekli bozulabilir. Pişip iyice soğuyan kurabiyelerin şekillerine göre istenilen renkte şeker hamuru tezgahın üzerine nişasta serpilerek açılır ve aynı kalıplarla kesilir. Kurabiyenin üzerine bir fırça yardımı ile ballı su sürülerek hamur yapıştırılır. İstenilen şekilde çiçek , kalp desenleri çıkarılır. Bir tepsiye dizilir üzeri şeker hamurunun kurumaması için folyo veya streç filmle kapatılır.
Bu iş biraz meşakkatli bir iştir sevmeyen ve sabrı olmayan yapamaz diyebilirim. Ama benim gibi pes etmeden denemeye devam ederseniz sizde güzel sonuçlar alırsınız. Afiyet olsun…





JELİBONDAN ŞEKER HAMURU YAPIMI

Merhabalar bu aralar jelibondan şeker hamuru yapmaya takmış durumdayım.İtinayla denedim araştırdım ve sizinle paylaşmak iştedim.

 Malzemeler;
100 gr jelibon
1 yemek kaşığı su
1 çimdik tuz
1 su bardağndan birazfazla pudra şekeri
Margarin (üzerine sürmek için)

Ben jelibon olarak bim'de satılan jelly belly ve mavi şeker hamuru için jelibon markalı şirinler desenli paketi kullandım. Gördüğüm kadarıyla genelde bunlar kullanılmış.
Jelibonları porselen yada cam bir kaseye koyuyoruz ve benmari usulü jelibonları eritiyoruz. Bu aşamada jelibonlara sıcak su değmemesine gerekir.



Jelibonlar eriyene kadar ara ara karıştırıyoruz.
Eridikten sonra pudra şekerinin yarısını, tuzu ve suyu ekliyoruz,kaşık yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.
Daha sonra bir miktar pudra şekeri döküyoruz . Yine bir püf noktası olarak pudra şekerini azar azar eklememek gerekir. 
Hamur toparlandıktan sonra üzerini margarin ile yağlıyoruz.( hamurun kıvamı biraz ele yapışır durumda olmalıdır.)Streç film ile her tarafını kaplayacak ve hava almayacak şekilde bir kaç kere sarıyoruz.

Şeker hamurunu kullanmadan 1 gün oda sıcaklığında bekletirseniz daha rahat kullana bilirsiniz.Pembe için jelibely karpuzlu,  beyaz için  jelibely şeftali aromalı  kullandım.

14 Nisan 2014 Pazartesi

BEĞENDİLİ TAVUK

Tavuk sote için:
1 bütün tavuk
2 yk. sıvı
yağ
1 kapya biber
karabiber
kırmızıbiber
tuz

Beğendisi için :
2 adet közlenmiş patlıcan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Tavuklar ve kapya biber jülyen doğranır.Ayrı bir tavada yağ kızdırılır.Tavuk ve biberler suyunu salıp çekene kadar kavrulur.baharatları eklenerek 1-2 dk kavrulur altı kapatılır.
Diğer tarafta beğendi için un sıvı yağda kavrulur. Közlenmiş patlıcan eklenir ve ezerek kavurmaya devam edilir. Süt, tuz ve  karabiber eklenir. İstenilen şekilde servis edilir. Afiyet olsun…

29 Mart 2014 Cumartesi

ISPANAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

Merhabalar uzun zamandır denemek istediğim bir tarif vardı anneciğimin çook güzel yaptığı eşimin çook sevdiği bir tarif.Geçenlerde eşim börek işini artık bıraktın bu ara deyince işten geldiğim gibi böreği yapmaya başladım 40 dkda

börek fırın tepsisinde hazırdı.Acemi şansı mıdır bilmem çokta güzel anneme en kolay gelen börek tarifi artık benimde favorilerim arasında bakalım nasıl yapmışım
 
Hamuru için;

2,5 su bardağı un
Yeteri kadar su
Tuz

İç malzemesi için;
Yarım kilo ıspanak
2 tane orta boy soğan
Zeytinyağı
Tuz
Kırmızı pul biber

Üzeri için;
3 kaşık yoğurt


1 yumurta

Zeytinyağı
Az miktarda tuz
Çörek otu

Yapılışı:
Unu bir kaba alıp kontröllü bir şekilde suyu ekleyerek çok sert olmayan bir hamur elde ediyoruz ve 15 dakika dinlendiriyoruz. Bu arada iç malzemesini hazırlıyoruz. Soğanı temizlenmiş doğranmış ıspanakların üzerine döküp elimizle ovarak ıspanakların biraz yumuşamasını sağlıyoruz. Dinlenen hamuru 3 parçaya bölüp oklava yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde inceltip her kata bol sıvı yağ sürüp üst üste diziyoruz. 15 dakika bekletiyoruz ( hamur dilenmezse yufka açılmaz mutlaka dinlenmesi lazım ) Dinlenen hamuru tezgahın üzerine alıp etrafından çekiştire çekiştire genişletiyoruz. Yırtılmalar olabilir sorun değil sararken kaybolacaktır. İç harcımızı her yerine döküp çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapıyoruz. Yağlanmış büyük boy dikdörtgen fırın tepsisine dizip tüm hamurlara aynı işlemi yapıp üzerine ister yoğurt ister yumurta sarısı sürüp ( ben  yoğurt kullandım ) kızarana kadar pişiriyoruz. İlk sıcaklığı çıktığında servis ediyoruz. Afiyet olsun.

24 Mart 2014 Pazartesi

SÜSLÜ CUP KEK

Kuzenimden aldığım bu tarif çok pratik ve yemesi çok zevkli bir lezzet...

MALZEMELER:
2 adet yumurta
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
5-6 yemek kaşığı un

Kreması için:
1 paket sade krem şanti
1 su bardağı süt

Üzeri için:

Süs şekeri
Kek kalıpları ile toplam 11-12 adet cup kek çıkıyor.

Öncelikle, krem şantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırpalım katılaşması için buzdolabına gönderelim (1-2 saat)

Çırpma kabımızın içerisine kek malzemelerini alalım ve çırpalım. Akışkan bir hamur elde edelim ve ufak kek kalıplarımıza dökelim. 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirelim.

Pişen kekimizin üst kısmına kürdan ile bir kaç delik yapalım. süt  ile keki ıslatalım (fazla ıslatmıyoruz). Sıkma torbasına kremayı dolduralım ve kekimizin üzerine sıkalım. Birkaç süs şekeri ile de etrafını süsleyelim. Afiyet olsun…

16 Mart 2014 Pazar

KREMALI TAVUKLU BÖREK

Geçirdiğim ağır rahatsızlıktan sonra yine burdayım :) davetimde yer alan Kremalı Tavuklu Böreğin tarifini paylaşıyorum

MALZEMELER:
3 adet yufka
300 gr. tavuk kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 adet kapya biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı fesleğen
Tuz
1 su bardağı krema
Üzerine
galeta unu

YAPILIŞI:
Tencereye 2 çorba kaşığı sıvı yağ koyun ve küp doğranmış soğanları pembeleştirin.Kapya biberleri uzundoğrayıp onlarıda birlikte soteleyin. Tavuk etlerini ilave edin ve suyunu bırakıp çekene kadar soteleyin.Üzerine kremayıilave edip krema kendini çekene kadar pişirin.Baharatları ilave edin. Soğumaya bırakın. Yufkaların 4 e bölerek  tavuklu harcı paylaştırın ve her yufkayı ayrı ayrı rulo şeklinde sarın. Üzerine çırpılan yumurtaya bulayıp , galeta unu serperek önce kızartıp 160 derecede 10 dk fırınlıyoruz.AFİYET OLSUN

6 Mart 2014 Perşembe

DAVET VARR:)))

Hafta sonu kuzenlerim yemeğe geldiler.Bende anca fırsat bulabildim.Sizinle paylaşabileceğim birsürü tarifim oldu.
MENÜ:
Tavuk suyu çorba
Yoğurtlu havuç
Brokoli salatası
Dereotlu kabak
Kremalı tavuklu börek
Hünkar beğendi
Pirinç pilavı
Tahinli hayrabolu tatlısı